Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τι ψάρια πιάσατε φέτος το καλοκαίρι;


Ο καλός φίλος Γιώργος Τσαντίκος και συγγραφέας των Ναΐτών, έγραψε σήμερα Τετάρτη στον Ηπειρωτικό Αγώνα για το αστυνομικό μυθιστόρημα τα ουγγρικά ψάρια.


Πόσοι θυμούνται τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας με ουγγρικά ψάρια; Σίγουρα, ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Πλιώτας, ο οποίος έδωσε αυτό τον τίτλο στο καινούργιο του βιβλίο.

Τα «Ουγγρικά ψάρια» δηλαδή, από τις «Βορειοδυτικές εκδόσεις» που αυτό τον καιρό θα συμπληρώσουν ένα χρόνο ζωής στα Γιάννενα. Τώρα, τι σχέση έχουν οι μπροσούρες της RAF με την ιχθυολογία, αλλά και με διάφορους τύπους οι οποίοι επιδίδονται στο χάκινγκ, τη μαγεία, τη διαιτητική και το κατς, ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσετε είναι διαβάζοντας το βιβλίο. Τα «Ουγγρικά ψάρια», εκτός από το ακατάσχετο χιούμορ που περιορίζεται μόνο από ένα κάπως μελαγχολικό εξόδιο, εισάγουν και μια νέα κατηγορία βιβλίου: μιλάνε (και) για τα Γιάννενα, χωρίς να μιλάνε (μόνο) γι αυτά, περιγράφουν τις ζωές που θα μπορούσε όντως να ζει κάποιος εδώ (εντάξει, πιθανώς όχι ακριβώς έτσι αλλά πολύ κοντά) χωρίς να ολισθαίνουν στην «υπαρξιακή αναζήτηση των αδιεξόδων της νεολαίας στην καταπιεστική επαρχία», διασκεδάζουν από μόνα τους χωρίς να αγνοούν αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, είτε πρόκειται για επιχειρηματικές δολοπλοκίες, επιβαρυντικές για το περιβάλλον, είτε για ανέκδοτες ποιητικές συλλογές που αναπαύονται σε σοβιετικού τύπου πορτ μπαγκάζ. Επίσης, τα «Ψάρια» έχουν πρωτοεκδοθεί στο σύνολό τους στο Facebook όπου ανέβαινε ένα-ένα κεφάλαιο στο προφίλ του συγγραφέα τους και κυκλοφορούν εδώ και δύο μήνες περίπου με τον παραδοσιακό πλέον, διπλό τρόπο των «Βορειοδυτικών»: στα βιβλιοπωλεία και δωρεάν με άδεια creativecommons, σε ψηφιακή μορφή. Δείτε το siteτων Βορειοδυτικών για τα περαιτέρω (voreiodytikes.blogspot.com) και ετοιμάστε τα δολώματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου