Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Retropolis

Τελευταία μέρα των διακοπών και από αύριο ξεκινούν οι προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός της χρονιάς στο χώρο του βιβλίου. Η 8η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 5 Μαΐου και σίγουρα θα είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωριστούμε με φίλους αναγνώστες. Λίγο πριν, στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί ένα πολύ ενδιαφέρων project με το όνομα Retropolis.

H free press Metropolis είχε την ιδέα να ταιριάξει τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου με σύγχρονες διασκευές τους και διηγήματα εμπνευσμένα από αυτά. Μία πρώτη γεύση μπορείτε να πάρετε και στο trailer που υπάρχει στο youtube. Για τα υπόλοιπα αντιγράφουμε τις λεπτομέρειες από το δελτίο τύπου.

Μια μοναδική βραδιά την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Παρουσίαση: Δημήτρης Πασσάς
Εκπρόσωποι της νέας μουσικής σκηνής δίνουν ραντεβού με τις καλύτερες στιγμές του αστικού τραγουδιού του μεσοπολέμου το βράδυ της Τρίτη 3 Μαΐου 2011 στις 9 το βράδυ στη φιλόξενη στέγη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Στην εκδήλωση θα ακουστούν νέες εκδοχές γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών της εποχής του Μεσοπολέμου που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς συνθετών όπως ο Αττίκ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Νίκος Χατζηαποστόλου, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιάννης Κυπαρίσσης κ.α.
Οι εκδοχές αυτές περιλαμβάνονται σε cd που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά την ημέρα της εκδήλωσης και στο οποίο συμμετέχουν με δουλειά τους οι εξής: Θανάσης Αλευράς, Χάρης Αττώνης, Belleville, Cyanna, Δάρνακες, Empty Frame, Full Tattoo, Κώστας Δαλακούρας με την Κρίνθη Ζήρα, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης/Μαρία Παπαγεωργίου, Ελεάννα Ζεγκίνογλου, Σόφη Κωνσταντινίδου, Matisse με την Αγγελική Ζήκα, Τία Μενούτη, Χρήστος Μουστάκας/Δίδυμο, Προκόπης Πολίτης/Βαγγέλης Ασημάκης, Ηρώ Σάϊα, Tareq, Μαριέττα Φαφούτη, Γιώργης Χριστοδούλου.

Τραγούδι - Διασκευή - Διάρκεια - Χρονολογία
Ζεχρά: Μαριέττα Φαφούτη 2:38 - 1938
Από μέσα πεθαμένος: Στάθης Δρογώσης 3:25 - 1918
Δεν σου πάει το πάχος Δημητράκη: Ελεάννα Ζεγκίνογλου 3:43 - 1930
Ζητάτε να σας πω: Γιώργης Χριστοδούλου 4:30 - 1930
Μισιρλού: Tareq Σουλεϊμάν 4:14 - 1927
Σαν όνειρο μαγευτικό: Tareq Σουλεϊμάν 3:49 - 1921
Πέρσι τέτοιο καιρό: Tareq Σουλεϊμάν 4:09 - 1938
Θα σ’ εκδικηθώ: Δίδυμο 3:00 - 1936
Άσε τον παλιόκοσμο να λέει: Δάρνακες 3:50 - 1938
Πόσο λυπάμαι: Empty Frame 3:45 - 1938
Ο Διαβάτης της ζωής: Cyanna 4:12 - 1938
Ο Πασατέμπος: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης- Μαρία Παπαγεωργίου
3:16 - 1940
Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά: Ηρώ Σαΐα 3:15 - 1940
Μεταξύ μας: Matisse 4:09 - 1938
Μαραμένα τα γιούλια και οι βιόλες: Κώστας Δαλακούρας 4:26 - 1935
Ακόμη ένα ποτηράκι: Προκόπης Πολίτης – Βαγγέλης Ασημάκης 4:02 - 1939
Ξενομανία: Θανάσης Αλευράς 2:50 - 1936
Κάτι με τραβά κοντά σου: Belleville 4:17 - 1936
Σε λυπάμαι: Σοφία Κωνσταντινίδου 3:22 - 1936
Τι μάτια: Jam Difusion 3:26 - 1921
Eίμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου: Full tattoo 4:43 - 1937

Η εκδήλωση αλλά και η έκδοση του cd είναι μέρη ενός ολοκληρωμένου project που συνδυάζει θέαμα μέσα από μουσική και κείμενα και έχει ως κεντρικό του στόχο να αναδείξει και να προβάλλει, δεδομένων των αναλογιών, τη σχέση ανάμεσα στο τότε και το τώρα, τις ομοιότητες των συμπεριφορών που ξαφνιάζουν αλλά και τις διαχρονικές αξίες και στάσεις ζωής των Αθηναίων απέναντι στα καθημερινά και τα ανθρώπινα…
Σε αυτό το πλαίσιο το cd με τα τραγούδια συνοδεύεται με μια έντυπη έκδοση με μικρά διηγήματα από νέους συγγραφείς που εμπνέονται από αυτά τα τραγούδια και τις «πειραγμένες» εκδοχές τους.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται διηγήματα που έχουν γράψει οι: Δημήτρης Σωτάκης, Βάσια Τζανακάρη, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Ηλίας Κολοκούρης, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Χρύσα Μπαχά, Γιάννης Πλιώτας, Στέργια Κάββαλου, Ειρήνη Μαργαρίτη, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Γιώργος Ρομπόλας, Αθως Δημουλάς.
Στο project, ο Γιάννης Καστανάκης και ο Νίκος Ασημάκης ανέλαβαν την ευθύνη της οργάνωσης και επιμέλειας της μουσικής εκδήλωσης και της έκδοσης του cd, ο Άθως Δημουλάς και ο Γιώργος Ρομπόλας την επιμέλεια της έντυπης έκδοσης, ενώ το γενικό συντονισμό «κράτησαν» η Νατάσα Μαστοράκου και ο Βίκτωρας Δήμας. Ξεχωριστή θέση στο όλο project έχει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στον οποίο ανήκει η αρχική σύλληψη, αλλά και η επιλογή των τραγουδιών.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλ.: 210-3418550
Τρίτη 3 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.
Είσοδος: 15€
Φοιτητικό, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων & Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, ΑμΕΑ: 10€

4 σχόλια:

  1. ακου να δεις το οτι δεν εχεις σχεση με την ποιηση δεν με πειραζει γουσταρω την αληθεια σου και την προσπαθεια σου για αυτο ειπα να στα δωσω σε εσενα και τπτ να μην γινει πρωτιμω εσενα παρα τους μεγαλους καρχαριες που με βλεπουν σαν ενα απλο πορτοφολι επειδη οσο κρατα η εκθεση βιβλιου ειμαι ολη μερα εκει στο περιπτερο του λιβανη θα κανω βολτες και ελπιζω να σε βρω οκ;να τα πουμε παο κοντα ποιον να ζητησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χεχε, όλοι καρχαρίες κάποιου μεγέθους είναι. Πώς και θα είσαι στο περίπτερο του Λιβάνη; Εργάζεσαι εκεί;
    Από σύμπτωση το περίπτερό των βορειοδυτικών έχω την εντύπωση ότι είναι ακριβώς απέναντι. Εγώ ο ίδιος θα είμαι στην έκθεση.
    Αν και θεωρώ απίθανο να καταπιαστώ με κάτι ποιητικό, θα χαρώ πολύ αν βρεθούμε και μιλήσουμε.
    Πάντως σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακου να δεις οταν εσυ εισαι ενας εκδοτικος οικος και φυσικα για να ζησεις θες λεφτα αντε να σε δωκω οσα εχω οταν το αποφασισω και το μπορω αλλα το να μου το παιζεις ονομα και να τρως παο τους μικρους οχι δεν το δεχομαι.
    ελπιζω φετος να ειναι η καλλιοντζη εκει για αυτην παμε πολλοι και αν ειναι θα σε κανω βιζιτα αρμενικη 3 μερες δλδ
    δεν δουλευει κανεις απο οσους ημαστε παρεα αλλα αυτη η συγγραφεας με την απλοτητα της καταφερνει να μαζευει κοσμο οχι σαν κατι αλλες ντιβες ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν θα είναι η ίδια στην έκθεση. Αλλά έχω την αμυδρή υποψία ότι δεν θα είναι πολύ κοντά στο περίπτερο που αναφέραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή